Strony

06 marca 2016

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem

Dzi艣 bardzo prosty przepis na Ciasto francuskie z pieczarkami i 偶贸艂tym serem.
Sk艂adniki:
1 kg pieczarek
150 dkg 偶贸艂tego sera w kawa艂ku (dla leniuch贸w utartego)
2 szt ciasta francuskiego
s贸l,
pieprz,
jajko.
Przygotowanie:
pieczarki obieram (jak kto艣 lubi mo偶na nie obrane) 艣cieram na tarce o drobnych oczkach Ser 偶贸艂ty (najlepiej Gouda lub ostrzejszy Maasdamer) ucieram na tej samej drobnej tarce.
Utarte pieczarki przek艂adam na such膮 patelni臋 i podsma偶am tak d艂ugo a偶 odparuje z nich ca艂a woda.
Po wyparowaniu ca艂ej wody dodaj臋 po艂ow臋 utartego sera,s贸l i pieprz do smaku i wszystko dok艂adanie mieszam na patelni.
W mi臋dzy czasie kiedy pieczarki si臋 sma偶膮 na patelni ustawiam piekarnik na 200°C Gotowe ciasto francuskie wyjmuj臋 z folii i odwijam. Po roz艂o偶eniu jeszcze delikatnie je rozwa艂kowuj臋. Po rozwa艂kowaniu i prze艂o偶eniu na blach臋 nak艂uwam ca艂膮 powierzchni臋 widelcem i wk艂adam do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
Po 5 minutach wyjmuj臋
I nak艂adam wcze艣niej przygotowany farsz pieczarkowy
posypuj臋 na wierzchu jeszcze 偶贸艂tym utartym wcze艣niej serem. Z opakowanie wyjmuj臋 drugie francuskie ciasto i surowe nak艂adam, wierzch smaruj臋 jajkiem
Zmniejszam temperatur臋 w piekarniku na 180°C i zapiekam ok 20 -25 minut, w zale偶no艣ci jaki rezultat chce osi膮gn膮膰. Po wyj臋ciu kroj臋 ciep艂膮 zapiekank臋 i przek艂adam na talerz.
Efekt ko艅cowy mojego ciasta francuskiego z pieczarkami i serem.
Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomys艂. Wygl膮da strasznie apetycznie. Koniecznie musz臋 wypr贸bowa膰 :)

    OdpowiedzUsu艅

艢wietnie,偶e tutaj jeste艣.
Bardzo dzi臋kuj臋 za Tw贸j komentarz, motywuje on mnie do dalszego dzia艂ania.
Niebawem odwiedz臋 i twoj膮 stron臋.
Pozdrawiam