06 marca 2016

Ciasto francuskie z pieczarkami i serem

Dziś bardzo prosty przepis na Ciasto francuskie z pieczarkami i żółtym serem.
Składniki:
1 kg pieczarek
150 dkg żółtego sera w kawałku (dla leniuchów utartego)
2 szt ciasta francuskiego
sól,
pieprz,
jajko.
Przygotowanie:
pieczarki obieram (jak ktoś lubi można nie obrane) ścieram na tarce o drobnych oczkach Ser żółty (najlepiej Gouda lub ostrzejszy Maasdamer) ucieram na tej samej drobnej tarce.
Utarte pieczarki przekładam na suchą patelnię i podsmażam tak długo aż odparuje z nich cała woda.
Po wyparowaniu całej wody dodaję połowę utartego sera,sól i pieprz do smaku i wszystko dokładanie mieszam na patelni.
W między czasie kiedy pieczarki się smażą na patelni ustawiam piekarnik na 200°C Gotowe ciasto francuskie wyjmuję z folii i odwijam. Po rozłożeniu jeszcze delikatnie je rozwałkowuję. Po rozwałkowaniu i przełożeniu na blachę nakłuwam całą powierzchnię widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
Po 5 minutach wyjmuję
I nakładam wcześniej przygotowany farsz pieczarkowy
posypuję na wierzchu jeszcze żółtym utartym wcześniej serem. Z opakowanie wyjmuję drugie francuskie ciasto i surowe nakładam, wierzch smaruję jajkiem
Zmniejszam temperaturę w piekarniku na 180°C i zapiekam ok 20 -25 minut, w zależności jaki rezultat chce osiągnąć. Po wyjęciu kroję ciepłą zapiekankę i przekładam na talerz.
Efekt końcowy mojego ciasta francuskiego z pieczarkami i serem.
Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł. Wygląda strasznie apetycznie. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Świetnie,że tutaj jesteś.
Bardzo dziękuję za Twój komentarz, motywuje on mnie do dalszego działania.
Niebawem odwiedzę i twoją stronę.
Pozdrawiam

Copyright © Szablon wykonany przezBlonparia